Ganzen

In de Peel kun je verschillende soorten ganzen tegenkomen, soms in grote aantallen. De meest bijzondere is de Rietgans. In october en november komen de eerste Rietganzen terug uit de broedgebieden in IJsland, Noord Scandinavie en Rusland.

Veruit de meeste rietganzen zijn zg Toendra rietganzen (Anser serrirostris), de Taigarietgans (Anser fabalis) is schaars en dat geldt ook voor de Kleine rietgans, die opvalt door zijn roze poten (taiga/toendra hebben roodoranje poten) en iets kleinere afmetingen. De ganzen zijn vooral te vinden op de graslanden rondom de Groote Peel (Asten-Heusden, Ospel) en in mindere mate rond Deurnese Peel en Mariapeel. Op mooie winterdagen kunnen hier grazende groepen van wel 1000-2000 'rieten' gezien worden. In de loop van het vroege voorjaar trekken de vogels weer naar het noorden.

Andere ganzen die je kunt aantreffen in de peel en de randgebieden, zijn grauwe gans (anser anser) (broedvogel), brandgans (Branta leucopsis), kolgans (anser albifrons) en de afstammelingen van ontsnapte exemplaren van de canadese gans (Branta canadensis) .


Rietgans - Foto: © Otto Plantema

Terug naar fauna