Waterscheidingen

Toen de Peelhorst langzaam omhoog kwam werd de Maas gedwongen zijn loop in oostelijke richting te verleggen en in een grote boog om de Peelhorst heen te gaan stromen. Kleine riviertjes stroomden van die Peelhorst naar beneden.

Aan de Brabantse kant stroomden de beekjes globaal in noordwestelijke richting naar de Aa en de Dommel in de Centrale Slenk (onder andere Soeloop, Astensche Aa, Vlier resp. Peelrijt en Sterkselse Aa); aan de Limburgse kant in noordoostelijke richting naar de Maas in de Slenk van Venlo (onder andere Kabroekse beek, Grote Molenbeek, Peelloop) en naar het zuiden naar de Tungelroijsebeek via Einderbeek, Neerpeelbeek en Roggelsebeek.

De Peelhorst werd dus het grensgebied tussen de stroomgebieden van de Aa en de Maas. Zo'n grensgebied heet een waterscheiding. Er lopen twee waterscheidingen door de Peel: een van de Marisberg (bij Grashoek) in het zuiden dwars door de Mariapeel naar de Paardekop in het noorden. Vanaf de Marisberg loopt een waterscheiding naar het westen die over Meijel dwars door de Centrale Slenk richting Weert, ongeveer langs de Noordervaart.  Hieronder vind u een link naar een kaartje van de waterscheidingen en grondwaterstromingen in de Peel.

Een groot voordeel van de aanwezigheid van de beide waterscheidingen is dat er geen sprake is van waterstromingen naar het Verheven Peel gebied toe. Dit gebied ligt zo hoog dat het oppervlaktewater zowel als het grondwater er alleen van af stromen. Daardoor wordt het gebied van de Verheven Peel van nature uitsluitend gevoed door lokaal regenwater. Daarom is het relatief eenvoudig binnen dit gebied een goede, voor hoogveenvegetaties geschikte waterkwaliteit te verkrijgen en in stand te houden.

Meer informatie

 

 

 

Naar geologie