Uitnodiging natuurwerkdag: de Scherliet 2 november

[9 okt 2024] Op zaterdag 2 november 2024 (van 10.00 -14.00 uur) wordt weer de landelijke natuurwerkdag georganiseerd. Werkgroep Behoud de Peel doet al heel wat jaren mee. Dit jaar organiseren we onze natuurwerkdag samen met Staatsbosbeheer en Stichting VEEN.

We gaan werken in de Scherliet. Dit Peelrestant is een klein natuurgebiedje in de gemeente Peel en Maas (langs de Helenavaart ten westen van Grashoek).

Help jij de kwetsbare natuur in het hoogveenlandschap van de Peel ook een handje? De natuur kan je hulp namelijk goed gebruiken!

De Scherliet

De Scherliet is misschien een minder bekend stukje Peel, maar niet minder bijzonder. Omgeven door kruidenrijke graslanden, moeras en broekbossen is dit een interessant stukje Peel. Ook de sporen van de vervening zijn nog overal zichtbaar, zoals turfputjes en de kanalen.

Jonge boompjes weghalen
Delen van het moeras en de heide groeien dicht met jonge boompjes. Om het open karakter te behouden halen we tijdens de natuurwerkdag deze jonge boompjes weg.

Door het natuurgebied open te houden krijgen kwetsbare en langzaam groeiende soorten ook een kans om te groeien. Heide en veenmossen groeien bijvoorbeeld veel minder snel dan concurrenten als berk.

De afgezaagde boompjes leggen we verspreid door het gebied op kleine hopen, zodat dit weer een goede schuilplaats is voor vogels en reptielen. Een win-win dus!

De werkdag: kort samengevat

Voor wie:
Jong en oud, ervaren of onervaren natuurklusser, het wordt sowieso een gezellige en nuttige dag.

Eten en drinken:
Voor koffie, thee, limonade en een kopje soep wordt gezorgd. Heb je meer trek? Dan is het goed om een lunchpakketje mee te nemen.

Wat zelf meenemen:
Laarzen, kleding die vies mag worden, evt regenkleding en eigen werkhandschoenen.

De boswachter regelt:
Gereedschap, werkhandschoenen en een prachtige werklocatie in de natuur.

Aanmelden

We hopen dat we velen van jullie zullen zien op de werkdag.

Opgeven kan op de site van de natuurwerkdag in de Scherliet via de volgende link.

Op deze pagina vind je ook de verdere informatie over de werkdag.

Hopelijk tot 2 november!